Egyéb kategória bejegyzései

PANNONPOWER Erőműlátogatás

Az erőműlátogatás szakmai programon készült fotók megtekinthetőek itt:

DSC_0327

Gondolatok – utólag

A konferencia nyitó- és záró előadásai (hogy ne kelljen keresni: SZENTPÉTERI: Fenntartható? Fejlődés? és BORHIDI: Hogyan éljük (fel) világunkat?) szkeptikus  kérdéseket tettek fel a hallgatóság felé. Az én konferenciás válaszaim sem optimistábbak – sajnos.

Mint a konferencia szervezője, igyekeztem MINDENt megtenni, hogy a konferencia élhető, ökonómus, élvezhető és konzekvens maradjon. Helyi erőkkel, egyetemi hallgatókkal, a Szentágothai Szakkollégium tagjaival szerveztük a konferenciát. Helyi vállalkozó biztosította a kirándulásra a buszt, nyugdíjas egyetemi előadó a terepgyakorlatot. Megújuló energia erőmű működésébe kaphattunk bepillantást a szakmai napon. A kirándulást nyílt pincékkel, szintén helyi borok kóstolásával, helyi gazdák bevonásával oldottuk meg – remélem, mindenki megelégedésére. Várjuk a visszajelzéseket, mit, hogyan tehettünk volna jobban, gondosabban, körültekintőbben.

Amin megrökönyödtem:

MINDENKI KAPOTT az újra felhasznált papírból készített konferencia táskájában ajándékba egy Szentágothai Szakkollégium logo-s poharat. Gondosan választottuk ki: forró teának-kávénak ott a fül, hideg víznek meg még jó volt a mérete. Remélem, sokan fogjátok használni. Min döbbentem meg? SENKI, de senki NEM használta. A konferencia 110 résztevője, hiba kapott poharat: a négy nap alatt nyolcszáznál TÖBB műanyag poharat használt el. Egy KÖRNYEZETTUDOMÁNYI KONFERENCIÁN. AMIKOR MINDENKI KAPOTT az újra felhasznált papírból készített konferencia táskájában ajándékba egy Szentágothai Szakkollégium LOGO-s poharat?

Gondolom: úgy vettétek mind ajándék. Pdeig: volt, lett volna üzenete.

Az első nap a műanyag poharak/pohárkák elfogytak. 300 db. Én… nem akartam újabb poharakat venni, s talán elhiszitek nekem, hogy nem a poharanként mittudomén hány forintról volt szó. Egyre csak azt hajtogattam: mindenki kapott egy poharat…miért nem hozta el? Miért kell egy – egyébként környezettudományi – konferencián napi négy műanyag poharat is “elfogyasztani”?

Mondjátok meg, hol tévedek?

Vagy miért kellett – egyébként védett – növényeket gyűjteni a kiránduláson?

A kolozsvári következő alkalom szervezőinek volna egy javaslatom: kommunikálják alaposabban a konferencia fenntartható voltát! Adjanak mindenkinek két: egy kávés és egy italos papírpoharat. Számozzák meg, avagy valamilyen más módon tegyék megkülönböztethetővé őket. Azt se tartanám kizártnak, hogy a szám a regisztrációkor legyen kiosztva, s a konferencia nyakba-akaszón is rajta legyen, hogy el ne felejtsük. S a konferencia végére én, itt és most, nagyon sajnálva, hogy csak utólag vagyok ilyen “okos”, amiért elnézéseteket kérem, értékes nyeremény kisorsolását javasolom azok között, akik végig használták és meg is tartották a papír poharukat…. S hogy ökonómus is legyen a javaslat: a különdíj forrása lehet a különbség a két összeg között: a résztvevők száma x 4 (mint az eldobható poharak számított darabszáma, és a konferencia-résztvevők száma x 1 kávés és egy 2 decis papírpohár darabszámával számított ár különbözete.

S mindenki jól fog járni.

De a legjobban a FÖLD.

11th Carpathian Basin Conference for Environmental Sciences

Georg A. Janauer

Abstract

Title:

Danube and Tisza River Corridors: environmental and conservational aspects seen through the perspective of European legal regulation

 

Danube and Tisza are among the large rivers of Europe. Whereas their natural river corridors where only influenced by geologic, geographic and climatic conditions. Their parallel run through Hungarian territory makes them share a common geographic unit, the Great Hungarian Plain. Today both rivers have suffered from intensive human intervention. With the implementation of the Water Framework Directive (WFD) by the European Council Member States of the EU are requested to amend the conditions of running waters, as well as of still waters, transitional, and coastal waters, and of groundwater, to ‘good status’. This request refers not only to the ecological quality of water bodies concerned, but implies the hydro-morphological condition, and the chemical status, as well as a special focus on heavily modified and artificial waters. But the WFD is not the only legal regulation dealing directly or indirectly with water bodies in the European Community, and demanding their observance when putting into action the necessary measures. Among these additional regulations we find Directives regarding Bathing Waters, birds and habitats, drinking water, nitrates, plant protection products, or urban waste-water treatment, as well as some more. This contribution will focus on the interrelationship and possible competition in aims of some of these legal requirements, based on examples from the Danube and the Tisza river corridors. Touching future challenges will complete this presentation.